DİR AVANTAJLARINA BİR DE BU AÇIDAN BAKALIM

Bir teşvik rejimi olarak DİR etkin kullanıldığında ihracatçının hem fon kullanma hem de sermaye devir hızını önemli ölçüde yükseltmektedir.

Küresel rekabette avantaj kazanmak için ilk başta küresel piyasalarla ilgili gelişmeleri takip etmek gerekir. Küresel bağlamda iletişim ağları hızlı biçimde veri transferini gerçekleştirebildiği için firmaların rekabette avantaj kazanabilmeleri için kalite, maliyet, iletişim teknolojileri ve dağıtım üzerinde yoğun çaba sarfetmeleri gerekir. Emek sarfetmeden ilerleme kaydetmek mümkün değildir.

Avantajları incelemek gerekirse ilk sırada maliyet gelmektedir. Günümüz konjonktüründe bir mal veya hizmetin fiyatı bellidir. Firmalar genellikle maliyet üzerinden rekabet edebilmek için miktarı yükseltmek zorundadır. Daha büyük kapasitelerde üretim yapmak tedarikçilerle yapılacak pazarlıklarda avantaj kazandırmaktadır. Tedarikçinin üretim kapasitesinin tümünü ya da büyük bölümünü elinde tutan işletme, karşıdaki rakiplerinden daha fazla hammadde ya da yarı mamül çekeceği için daha ucuz maliyetleri elde edebilmektedir. Böylece piyasa fiyatı üzerinden satış gerçekleştirildiğinde daha yüksek kar oranlarına erişebilmektedir. DİR’in bu anlamda büyük faydası görülmektedir.

İkinci rekabet önceliği kalitedir. Daha kaliteli bir ürün üretimi müşteri memnuniyeti sağlarken aynı zamanda müşteri devamlılığı da sağlamaktadır. Kaliteli bir ürün müşterinin daha ihtiyaçlarını daha uzun süre karşılayacağından önemli rekabet avantajı kazandırır. DİR ile katma değeri yüksek ürünlerin ihracatı gerçekleştirildiğinde ülkeye fazladan döviz girdisi sağlanmakta borçlanmaya gerek kalmadan fon sağlama söz konusu olmaktadır. Böylece kaliteli üretimle DİR kapsamında önemli faydalar elde edilmektedir.

Günümüzde iletişim teknolojileri çok hızlı bir şekilde gelişmekte olduğundan üretilen mal veya hizmetin müşterilerin beklenti ve ihtiyaçlarını karşılayabilme düzeyi ile paralel oranda gelişmelidir. Firmaların küresel piyasada yer almak veya yerlerini korumak için sürekli yeni ürün geliştirme gibi bir görevleri bulunmaktadır. Dolayısıyla teknolojik alt yapının iyi yapılandırılmış olması şarttır. DİR ile sürekli fon fazlası elde edilebileceği için teknolojik yatırımlarına yatırımlar yapmalarının yanı sıra nitelikli insan kaynaklarına yatırım yapmaları da mümkündür.

Son olarak dağıtım konusunda DİR kapsamında talep gören mal veya hizmetlerin ihracatı açısından önemli yer almaktadır. Firmanın ürettiği ürünleri ihraç etmesi küresel pazardaki payını artırmaktadır. Böylece etkinliği daha üst düzeylere çıkan firmanın küresel piyasaların gereklerini yerine getirmek için kendisini sürekli yenilemesi, gelişmeleri yakinen takip etmesi gerekmekte, sürekli olarak bilgi akışına sahip olmaları gerekmektedir. Böylelikle küresel piyasalarda yer almaları kolaylaşmaktadır. Bu bağlamda DİR kullanıcılarının elde ettikleri avantaj maddeleri arasında küresel rekabetçiliği gelmektedir.

Sevgilerimle,

Seda Geçgel

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir